Skiul și snowboardingul în România

Fie că ești un împătimit al sporturilor de iarnă sau doar curios să afli cum a luat amploare această pasiune pe plaiurile autohtone, acest articol te va lămuri cu siguranță.

Skiul – de la idee la sport

Practicat încă din Antichitate ca mijloc de locomoție sau pentru transportul obiectelor grele, skiul capătă valențe sportive și devine un bun instrument în promovarea turismului montan abia în secolele apropiate zilelor noastre.

Deși nu se cunoaște momentul exact al apariției acestui sport în România, primele informații oficiale despre practicarea sa au apărut încă de pe vremea monarhiei, când personalități ale vremii precum Carol, Nicolae, Mihai și chiar și Ileana se distrau practicând ceea ce numeau pe atunci “săniuș de-am-picioarele”.

Odată câștigat interesul familiei regale pentru sportul care avea să devină ulterior emblema activităților montane, statul a început să investească din ce în ce mai multe resurse în promovarea și monetizarea sa, luând astfel naștere pârtiile special amenajate, școlile de ski, cluburile montane și evenimentele de profil.

Nu a fost nevoie de mult timp și skiul a devenit una dintre activitățile preferate ale sportivilor și turiștilor români, motiv pentru care, odată cu câștigarea unui număr considerabil de împătimiți, skiul a fost cel care a retrasat harta turismului românesc, stabilind cei doi Poli ai distracției montane pe pârtia de la Sinaia, respectiv pe cea din Poiana Brașov.

Ca urmare a atenției acordate acestui sport de către familia regală și a eforturilor și investițiilor făcute în această direcție, 20 de ani mai târziu de la căderea monarhiei, România dă primul skior român premiat în cadrul Jocurilor Olimpice, la proba de slalom special.

Numele acestuia este Dan Cristea, iar în anul 1968 la Grenoble, Franța, s-a poziționat pe locul 25, fiind o performanță remarcabilă pentru un sportiv de 19 ani, provenit dintr-o țară unde skiul este sport sezonier. În prezent, chiar și la 53 de ani distanță, Dan încă menține contactul cu sportul care l-a făcut celebru, fiind antrenor federal și ajutând tinerii români să atingă performanța pe pârtie.

Deși până la momentul actual România nu a mai făcut furori în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă, skiul a continuat să primească atenția cuvenită la nivel local, fiindu-i dedicate o mulțime de cursuri, evenimente de iarnă și chiar festivaluri, cum ar fi cel organizat de Winterfest România.

 

Snowboardingul – un sport de import

Cu toate că și-a făcut intrarea pe scena sporturilor de iarnă românești ceva mai târziu decât skiul, nu a durat mult timp ca snowboardingul să devină și el o carte de vizită pentru turismul montan autohton.

Originea acestui sport la noi în țară gravitează în jurul a două ipoteze distincte, dintre care tindem să acordăm mai multă credibilitate celei de-a doua.

Prima dintre acestea pune reflectorul pe Andy Fezekaș, un român din Sibiu, promotor involuntar al snowboardingului în România, care ajunge în 1984 să transforme un cadou primit din Occident (o placă de snowboard) într-un sport de mare anvergură la nivel local. Apreciat pentru impactul său asupra activităților sportive autohtone de însuși Nicolae Ceaușescu, Fezekaș are ocazia să își promoveze “descoperirea” chiar și în cadrul Festivalului Serbările Zăpezii.

Pasiunea sibianului pentru noul sport de iarnă a dăinuit ani buni de la primirea cadoului, din 1995 începând să practice snowboardingul chiar la un nivel de performanță, recunoscut în cadrul competițiilor mondiale.

Potrivit celei de-a doua ipoteze, momentul apariției sportului cu placa pe pârtiile locale se poziționează undeva aproape de anii 1990, la Sinaia, când turiștii străini atrași de stațiunile montane din România aduc cu ei și primele plăci de snowboarding, integrate rapid în echipamentul dedicat sporturilor de iarnă.

Importat după Revoluție, snowboardingul s-a bucurat de un interes remarcabil din partea sportivilor români, care au reușit ulterior să îl ducă la rang de artă și să facă cunoscut numele țării noastre în cadrul unor întreceri de top precum Cupele Mondială, Continentală și Europeană.

Deși numele României nu mai figurează printre primele poziții în clasamentul competițiilor montane și în prezent, din punct de vedere turistic, cele două sporturi sunt în plină ascensiune la noi în țară, fiind promovate din ce în ce mai mult prin intermediul evenimentelor și festivalurilor dedicate iubitorilor de iarnă.

Un astfel de festival este și Winterfest România, proiect cu specific 100% autohton, născut dintr-o pasiune aparte pentru munte și una și mai mare pentru distracție. Anual, pentru un weekend sau chiar mai multe, Carpații noștri sunt gazda unui eveniment plin de energie și voie bună, unde cele două sporturi de iarnă și o serie de artiști de renume la nivel local se îmbină pentru a asigura participanților experiențe de neuitat și distracție la cele mai înalte cote.

Bibliografie:

http://ski-si-snowboard.ro/editoriale/istoria-schiului-de-la-legende-pana-azi-1700

https://www.turnulsfatului.ro/2019/12/03/istoria-si-evolutia-schiului-159591

https://www.proalpin.ro/blog/istoria-schiatului-poveste-evolutie/

https://www.bogdanstoica.ro/blog/item/22206-istoria-schiului-romanesc-a-cincea-carte-din-seria-strabunicii

http://www.emunte.ro/istoria-schiatului-de-la-zeita-skadi-la-trupele-militare-si-jocurile-olimpice/

http://ski-si-snowboard.ro/editoriale/istoria-snowboardului-in-romania-video-1633

https://ski-outdoor.ro/ski/2014/03/12/snowboarding-peste-50-de-ani-de-istorie/

https://www.redbull.com/ro-ro/snowboarding-pentru-incepatori

https://istoriasnowboarding-ului.weebly.com/istoric.html