De ce ski? De ce snowboard? - scurt istoric

Cuvintele cheie pentru o vacanţă perfectă la munte sunt: familie, prieteni şi sporturi de iarnă.

Oricât de scurte ar fi escapadele pe pârtie, cu siguranță adrenalina atinge cote maxime atunci când sunteți pasionați de ski sau snowboard. Dar v-aţi întrebat vreodată cum au luat naștere aceste activități? Ei bine, dacă snowboardul se numără printre sporturile moderne, la polul opus găsim veteranul sporturilor de iarnă, schiatul.

Cu toate că astăzi vacanțele la munte înseamnă deconectarea de la realitatea cotidiană pentru un weekend sau o săptămână plină de aventuri, trebuie să menționăm că termenul de “schi”, ca și vacanţă sau sport, este departe de sensul său original.

Astfel, vă propunem o călătorie în timp, în care să descoperim mai multe detalii despre evoluţia celor mai cunoscute sporturi de iarnă.

De la “Snurfer” la Snowboard

Ceea ce noi numim acum o placă de snowboard, a apărut în SUA în urmă cu doar 56 de ani. Cel care a pus bazele snowboardului modern este Sherman Poppen.

Inginerul din Muskegon, Michigan, supranumit și  „tatăl snowboardului” este recunoscut ca inventatorul prototipului care a deschis calea plăcii moderne: „Snurfer”. Numele a fost gândit de către  soția lui Poppen, care a făcut o analogie între cele două cuvinte care au descris scopul amuzamentului: surfing pe zăpadă. Inginerul a creat jucăria primitivă pentru fiicele sale, însă popularitatea ei a mers dincolo de așteptări. A atras atenția producătorului de echipamente sportive Brunswick Corporation care a acordat licența Snurfer și a început producția și distribuirea plăcii la nivel național. Modelul inițial era compus din două schiuri de zăpadă înșurubate, la care a atașat mai târziu o frânghie în față pentru direcție. Nu erau necesare cizme sau legături specializate.

Competițiile locale Snurfer din Michigan au urmat la sfârșitul anilor ‘60 și s-au extins la competițiile naționale în anii `70. Succesul Snurfer dat de vânzarea a circa un milion de plăci, a adus conceptul de a aluneca lateral pe zăpadă pe buzele multor inovatori. Următorul mare moment în evoluția plăcii de snowboard a venit în 1975, când noul snowboard al surferului Dimitrije Milovich, „Winterstick”, a atras atenția revistei Newsweek.

În 1998, snowboardingul a fost ultimul sport de iarnă inclus în categoria sporturilor olimpice. La finele aceluiași an, a avut loc prima competiție sportivă în cadrul Jocurilor Olimpice, de la Nagano, Japonia. Canadianul Ross Rebagliati a câștigat slalomul gigant masculin și a devenit primul sportiv medaliat cu aur la snowboarding.

La ediția Jocurilor Olimpice de iarnă din 2002, competițiile de snowboarding au fost modificate și s-a introdus și slalomul uriaș paralel. Ediția din 2005 a adus în plus proba de snowboard cross, în cadrul căreia sportivii concurau pe un traseu cu salturi, grinzi și alte obstacole.

Din momentul recunoașterii ca sport olimpic, s-au acordat 120 de medalii, dintre care 40 de aur.

Regele sporturilor de iarnă

În încercarea de a da un răspuns la întrebarea „cine a inventat schiurile, cum și de unde au apărut?”, ne-am lovit de diverse ipoteze și teorii care nu ne-au ajutat foarte mult în trasarea unei concluzii, dar ne-au făcut să înțelegem că necesitatea de deplasare în condiții vitrege a condus la crearea unor prototipuri rudimentare, strămoși ai schiurilor de azi am putea spune.

Primele schiuri au fost descoperite de arheologi în Rusia și au o vechime de peste 8000 de ani, dar se pare că cele mai solide dovezi au fost găsite în ținutul scandinav, mai exact în Suedia. Cercetătorii au expus sute de fragmente, bucăți de lemn, componente ale schiurilor, având o vechime de 1000 până la 4000 de ani, dar și picturi rupestre ce înfățișează siluete umane ce par a se deplasa utilizând un soi de schiuri. Principala utilitate a acestora era facilitarea deplasării pe zăpadă, în special pentru vânătoare, dar se pare că există și referințe istorice ce vorbesc despre practicarea schiului în nordul Chinei în scop recreativ.

De asemenea, schiurile au fost folosite și în scop militar, atât pentru antrenamentele și competițiile organizate de armata norvegiană, cât şi în războaiele ce au urmat. După Primul și Al Doilea Război Mondial, veteranii au jucat un rol foarte important în promovarea sportului intitulat „schi”. Astfel, ceea ce inițial reprezenta o necesitate a populaţiei din zonele montane, ulterior a devenit un sport atât de cunoscut în zilele noastre.

O contribuție deosebită a avut-o Sondre Norheim, cel care a inventat schiul Telemark în anul 1868 şi Rudolph Lettner, inventatorul schiului de oțel în anul 1928. Aceștia au realizat numeroase invenţii și inovații în tehnologia sportului de iarnă, aducând îmbunătățiri privind materialul, greutatea, design-ul și performanța schiurilor.

Primul Campionat Mondial de Ski Alpin s-a desfășurat în munţii elvețieni în anul 1931, astfel, schiul devenind recunoscut pe plan internațional. Cinci ani mai târziu, o nouă probă a fost introdusă în Jocurile Olimpice de Iarnă, schiul alpin.

În paralel, inginerul american James Curran revoluţiona cu invenția sa – telescaunul. Acest nou dispozitiv a grăbit procesul, eliminând astfel urcarea epuizantă pe pantă și a permis deplasarea simultană a unui număr mai mare de schiori.

Din acel moment, activităţile sportive de iarnă și turismul montan au cunoscut o ascensiune extraordinară. Investiţiile financiare au crescut dramatic la începutul anilor ’80, iar companii precum Inghams Ski şi Crystal Ski au început să ofere iubitorilor de sporturi albe pachete de vacanţă ce cuprindeau asigurare medicală şi cursuri de schi pe lângă serviciile de transfer şi cazare. Făcând un slalom printre toate inovaţiile din lumea acestui sport, ne putem imagina cum iniţiatorii primelor prototipuri de schiuri ar rămâne impresionaţi de diversitatea echipamentelor, stilurilor și a tehnologiei de astăzi.

Cu trecerea anilor, stațiunile de schi au continuat să se dezvolte și să crească, astfel încât, în momentul de faţă, regele sporturilor de iarnă aduce laolaltă mii de oameni din întreaga lume, ghidaţi de aceeaşi pasiune comună.

În ciuda faptului că, atât schiurile, cât şi placa, au avut iniţial o cu totul altă întrebuinţare, sporturile de iarnă au căpătat notorietate şi au devenit accesibile publicului larg. Fie că vorbim de schi sau snowboard, adrenalina e cuvântul ce descrie cel mai bine atmosfera din vârful munţilor.

Referinţe bibliografice

 

  • Wikimedia Foundation. (2021, March 11). History of skiing. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_skiing.
  • Encyclopædia Britannica, inc. (n.d.). Sports. Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/sports/sports.
  • Sood, S. (2010, December 22). Travel – Where did skiing come from? BBC. http://www.bbc.com/travel/story/20101221-travelwise-where-did-skiing-come-from.
  • History of Skiing – When was skiing invented? – Skiing history. SnowTrex magazine. (2021, March 9). https://www.snowtrex.co.uk/magazine/holidays-winter-sports/history-of-skiing/.

History of Skiing – The Story with Great Photos. Free The Powder Gloves. (n.d.). https://www.freethepowder.com/pages/history-of-skiing.