Ce trebuie să conțină echipamentul de mers pe munte pe timp de iarnă?

Acum că vara și-a luat rămas bun, iar temperaturile scăzute încep să își facă simțită prezența din ce în ce mai puternic, nu mare ne-ar fi surprinderea să ne bucurăm de zăpadă mai devreme decât în anii precedenți, veste care vine tocmai la fix pentru iubitorii de iarnă și sporturi montane.

Însă cum orice experiență memorabilă are nevoie de câteva ingrediente cheie pentru a putea avea loc, îți vom spune astăzi ce trebuie să includă echipamentul dedicat sporturilor de iarnă, astfel încât să poți profita la maxim de fiecare vacanță petrecută pe pârtie.

Probabil te-ai fi așteptat ca primul articol din echipament pe care ți-l prezentăm să fie schiurile, dar, dat fiind faptul că în ultima vreme majoritatea pârtiilor oferă și posibilitatea de a le închiria, vom începe lista cu un alt articol, fără de care ar fi bine să nu te prezinți pe pârtie.

Casca de protecție – una dintre cele mai neglijate componente ale echipamentului de ski și snowboarding, casca de protecție joacă un rol crucial în echiparea pentru zăpadă, dacă nu chiar cel mai important, deoarece îți protejează capul în cazul unei accidentări serioase. Indiferent de nivelul tău de experiență și de cât de pretențios ești în ceea ce privește aspectul general al ținutei tale de ski/snowboarding, casca reprezintă un articol pe care ar fi bine să nu îl neglijezi deoarece aceasta nu te protejează doar în situațiile în care nu îți poți menține echilibrul pe schiuri, ci și în cel în care, oricât de profesionist ai fi, ceilalți începători de pe pârtie pot reprezenta în continuare un pericol de accidentare pentru tine.

Cele două criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți alegi casca de ski/snowboarding sunt confortul pe care îl oferă la purtare și standardele de siguranță. Deoarece îndemânarea și fizionomia schiorilor depinde de la un om la altul, pentru a-ți clarifica aceste două aspecte, îți recomandăm să nu îți comanzi niciodată casca online, ci să mergi într-un magazin fizic de echipamente montane pentru a discuta cu specialiști în domeniu și pentru a putea proba mai multe modele până când găsești articolul adecvat perfect nevoilor tale.

Clăparii – alături de cască, un alt element deosebit de important al ținutei de schi sunt clăparii, deoarece fără un confort optim în zona picioarelor, nu vei reuși să obții acea experiență plăcută după care tânjești. Acordă deosebită atenție acestora, probează-i înainte de a-i achiziționa și nu te sfii niciodată să investești sume mai mari în acest element al ținutei de ski deoarece îți va influența complet mobilitatea și nivelul de distracție pe care le poți atinge.

Și în cazul acestui component al echipamentului, recomandăm cumpărarea lui doar din magazinele fizice, după ce ai cerut îndrumările și opinia personalului specializat în astfel de recomandări. Nu uita, cu cât mai confortabil echipamentul, cu atât mai mult timp poți petrece pe pârtia de ski și, prin urmare, cu atât mai memorabile vor fi aventurile tale.

Ochelarii de ski/snowboarding – un alt element neglijat adesea sunt ochelarii, însă și aceștia joacă un rol crucial în compunerea echipamentului de ski deoarece protejează ochii de albul deranjant al iernii. Este posibil ca în primele minute de skiat sau snowboarding să nu ți se pară deranjant faptul că nu porți ochelari, însă dacă vei vrea să petreci mai mult timp pe pârtie pentru a te bucura de senzațiile iernii, vei sesiza cum albul cerului îmbinat cu cel al pârtiei vor deveni deranjante și îți vor obosi ochii într-atât încât să nu mai poți vedea clar după un anumit interval de timp.

Geaca și pantalonii de ski – pentru că nimeni nu își dorește să degere pe pârtie, geaca și pantalonii de schi joacă și ele un rol crucial în compunerea echipamentului. Acestea trebuie să fie cât mai comode și impermeabile posibil, pentru a-ți putea oferi confort termic și libertate maximă de mișcare. De asemenea, pe lângă mobilitate și căldură, îmbrăcămintea de ski/snowboarding are rolul și de a te feri de vânt, așa că îți recomandăm să fii foarte atent când le alegi și să investești inteligent în acestea, deoarece îți vor suplimenta distracția de pe pârtie.

Articolele vestimentare ale echipamentului au 3 aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când cauți cel mai potrivit echipament – izolația, impermeabilitatea și respirabilitatea. În ceea ce privește izolația, este recomandat să cauți piese de îmbrăcăminte cu o izolație de 60g/m2 în zona mânecilor și a cracului pantalonilor și cu 80g/m2 în zonele care îmbracă pieptul și spatele. Astfel vei fi sigur că oricât de frig ar fi la exterior, te vei bucura totuși de confort termic și că materialul va permite pielii să respire. Referitor la impermeabilitate, aceasta este de preferat să aibă peste 5.000 mm, iar nivelul de respirabilitate să fie de 4.000/m2/24h. Însă, în funcție de condițiile climatice ale zonei în care urmează să schiezi, este posibil să fie nevoie să îți achiziționezi echipament cu valori duble.

Lenjeria de corp – pentru un confort termic sporit este foarte important să iei în calcul și lenjeria de corp (compusă din colanți, maieu și bluză) care trebuie purtată neapărat pe sub geaca și pantalonii de ski/snowboarding. După cum probabil deja știi, îmbrăcarea în straturi este criteriul principal al oricărei echipări corespunzătoare pentru activitatea la munte, iar acest principiu nu trebuie neglijat nici când te pregătești să te distrezi pe pârtie. Alege lenjerie de corp din materiale naturale, flaușate, care permit totuși corpului să respire și simte-te în costumul tău de ski/snowboarding ca într-un al doilea strat de piele.

Schiurile sau placa de snowboard – dacă activitățile montane de iarnă reprezintă una dintre pasiunile tale, atunci recomandarea noastră este să întregești echipamentul sportiv și să îți cumperi propriile skiuri sau propria placă de snowboard. Astfel, te vei bucura mereu de skiuri/placă alese în deplină conformitate cu nevoile și anatomia ta și vei scuti ore bune de stat la coadă la închirierea echipamentului.

Bețele de schi – pe acestea îți recomandăm să le achiziționezi doar dacă ai propria pereche de skiuri. Bețele, alături de skiuri și clăpari sunt parte a echipamentului montan care contribuie la obținerea unei experiențe optime pe pârtie. Acestea te ajută să îți menții echilibrul/ să mărești sau să reduci viteza, iar atunci când ești obosit, sunt ideale pentru ușurarea traseului pe care îl ai de parcurs.

Magazine de unde pot fi achiziționate

În ceea ce privește magazinele de unde îți poți achiziționa piesele necesare, îți recomandăm în mod ferm să optezi pentru cumpărăturile fizice (care îți permit nu doar să probezi, dar și să ceri opinia și recomandarea unui expert atunci când alegi articolele care vor avea un impact major asupra stării tale generale pe pârtie) în magazine precum Decathlon, Salomon, Wintermag, Snowsports, Hervis, 4f Sport, Funride și Himalaya. Iar acum, că tot știi ce echipament îți trebuie pentru vacanțe de neuitat la munte, îți recomandăm să treci și pe la Winterfest 2022 – singurul festival montan autohton cu ingrediente 100% românești. Artiști celebri, pârtii de senzație, competiții de ski și snowboarding, apreskiuri echipate să îți sprijine distracția și nivelul de energie, dar și licorile bunei dispoziții – toate te așteaptă în cadrul celor 2 evenimente Winterfest 2022. Stay tuned!